varilni aparat mig

Varilni aparat MIG poveča produktivnost pri MIG MAG in MMA varjenju

Varilni aparat MIG je zaradi visoke zmogljivosti, prilagodljivosti in ekonomičnosti eden izmed najpogosteje uporabljenih varilnih aparatov. Preprosto upravljanje omogoča njegovo uporabo v domačih delavnicah ter tudi večjih industrijah, kot sta avtomobilska in ladjedelništvo. Vsestranski varilni aparati inverter dopuščajo varjenje raznih materialov, pri čemer varilec vselej dosega visokokakovostne zvare. Zahvaljujoč naprednim programskim rešitvam izboljšajo kakovost varjenja, povečajo produktivnosti in znižujejo stroške varjenja.

Varilni aparat MIG je idealen za obdelavo nizko legiranih in nelegiranih jekel ter neželeznih kovin. Ste varilec začetnik? Morda izkušeni varilec, ki išče rešitev za produktivnejše rezultate? Oglejte si bogato ponudbo varilnih aparatov MIG MAG, TIG, MMA, zračnih plazem in drugih varilnih pripomočkov podjetja Pretent d.o.o.

 

varilni aparati inverter

 

Varilni aparat na žico se uporabljajo v številnih postopkih elektroobločnega varjenja

Varilni aparati na žico so prisotni pri postopkih elektroobločnega varjenja. Izbira varilne tehnike je določena glede na produktivnost, material, debelino materiala in kakovost zvara. Varilni aparat MIG se največkrat uporablja pri varjenju:

  • MMA

MMA varjenje je proces varjenja, pri katerem oblok gori med varjencem in elektrodo, pri čemer ima funkcijo elektrode kovinska palica v držalu elektrode. Medtem ko je pri drugih postopkih elektroda vedno enaka, se pri varjenju MMA zaradi odgorevanja krajša. Postopek je namenjen izkušenim varilcem, saj mora biti razdalja med elektrodo in tekočim zvarom vselej konstantna. MMA je univerzalni postopek varjenja, ki se uporablja na prostem ter povsod, kjer je ključna dobra dosegljivost varilnega aparata MIG.

  • TIG (Tugsten Inert Gas)

Varjenje po postopku TIG ustvarja električni oblok med varjencem in netaljivo volframovo elektrodo. Pri postopku se kot zaščitni plin uporablja argon, ki ne reagira z zvarom. Varilni aparati na žico pri postopku varjenja ne potrebujejo dodajanega materiala, saj se lahko zvarijo tudi robovi dveh varjencev.

TIG postopek se uporablja pri varjenju cevi, obdelavi tankih pločevin in materialov (titan) ter v letalstvu. Predstavlja glavni proces spajanja dveh materialov povsod, kjer je pomemben kakovosten in estetski zvar. Industrije zahtevajo raznolike TIG metode varjanja, kot sta pulzno TIG varjenje ali varjenje z enosmerno in izmenično napetostjo.

  • MIG MAG

MIG MAG je proces varjenja, kjer električni oblok nastane s pomočjo varilnega izvora. Med procesom varjenja varilni aparat žico neprekinjeno podaja preko gorilnika do mesta varjenja s pomočjo podajalne naprave. Med varjencem in varilno žico nastane oblok, ki dodajani material spoji z varjencem, pri čemer nastane zvarni spoj.

MIG in MAG varjenje se med seboj razlikujeta po uporabi zaščitnega plina, ki se dodaja preko gorilnika. MAG varjenje uporablja aktivni plin, ki kemijsko reagira z varjencem. To sta najpogosteje kisik ali ogljikov dioksid. MIG proces varjenja pa inertni plin, ki kemijsko ne reagira z varjencem (helij, argon).

varilni aparati na žico

 

Varilni aparat MIG povečuje učinkovitost in zmanjša porabo električne energije

Varilni aparat MIG bistveno skrajša čas ter povečujejo učinkovitost varjenja. Izbira varilne naprave mora temeljiti glede na maksimalno potrebovano velikost ter mesto uporabe. Varilni aparati inverter so lahkotni, majhni, a se ponašajo z izjemnimi varilnimi nastavitvami, ki povečajo produktivnost ter zmanjšajo porabo električne energije.

Varilna naprava zajema opcijsko hladilni agregat za hlajenje gorilnika, gorilnik, podajalno napravo, izvor, kabel za maso, reducirni ventil in priključek za dovod plina. Podajalna naprava je ena izmed najpomembnejših delov varilnega aparata MIG, saj med drugim:

  • Podaja varilno žico skozi vodilo žice gorilnika
  • Upravlja vklopa in izklopa varilnega izvora
  • Upravlja pretok oziroma izvor zaščitnega plina
  • Uravnava varilno napetost

Osnovno orodje pri varilni napravi je gorilnik, ki usmerja zaščitni plin, dovaja varilno žico ter vzdržuje električni oblok. Gorilnik je skozi proces varjenja enakomerno voden po varilnem mestu, pri čemer morata biti razdalja in položaj konstantna.

Gorilnik varilnega aparata na žico je med spajanjem močno obremenjen, zato potrebuje hlajenje s hladilno tekočino ali zaščitnim plinom. Izbira hlajenja je odvisna od tega koliko želi varilec obremeniti varilno napravo. Vodno hlajenje zahteva ločeno hladilno napravo, ki skrbi za kroženje hladilne tekočine in hlajenje. Plinsko hlajenje pa za odvajanje odvečne toplote iz gorilnika uporablja zaščitni plin. Varilno napravo je mogoče nadgraditi z raznolikimi upravljalno-funkcijskimi čelnimi ploščami. Te se med seboj razlikujejo po osnovnih in naprednih funkcijah.

mig mag

 

Ugodne cene zmogljivih in kakovostnih varilnih aparatov na žico

Varilni aparati na žico, ki jih najdete na spletni strani www.pretent.si, bodo nepogrešljivi pri vašem delu. Preproste, vsestranske, robustne in uporabniku prijazne naprave zagotavljajo vrhunske zmogljivosti varjenja v vseh industrijskih aplikacijah. Cenjena inovativna visokotehnološka zasnova dopušča preprosto upravljanje tudi manj izkušenim varilcem. Ti lahko nastavijo varilne parametre na intuitiven način.

Varilni nadzor nato na podlagi izbranega materiala, plina in premera žice določi najbolj optimalne parametre za varjenje. Izboljšana impulznost, napredno krmilno vezje in zmogljive komponente omogočajo stabilen, zanesljiv oblok z minimalnim brizganjem. MIG varilni aparat nudi zanesljivo delovanje povsod, kjer sta zahtevani ponovljivost varilnih rezultatov in visoka natančnost.

Lahkotno, funkcionalno kovinsko ohišje varilne naprave dopolnjujejo koleščki, ki zagotavljajo enostavno prenosljivost, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost zvarov. Varilni aparati na žico predstavljajo učinkovitejši, sodobnejši in bolj dovršen pristop k varjenju.

Poleg široke ponudbe varilnih naprav in pripomočkov za varjenje podjetje Pretent d.o.o. svojim strankam nudi tudi kvaliteten in ugoden servis za aparate vseh varilnih znamk.

 

mma varjenje