Klasična nizkoenergijska gradnja

Klasična nizkoenergijska gradnja za minimalno porabo energije in popolno udobje

Klasična nizkoenergijska gradnja – tako bi lahko poimenovali gradnjo, ki jo že osem desetletij zagotavlja podjetje Marles. Ne gre le za enodružinske hiše, kot bi morda kdo pomislil, temveč tudi za večstanovanjske stavbe, ki izjemno učinkovito porabljajo energijo. Povedano drugače, gre za neprekinjeno izolacijo skozi celotno ovojnico zgradbe, brez toplotnih mostov. Kot takšna zagotavlja optimalne življenjske pogoje, vedno svež zrak v vaših prostorih in ustrezno temperaturo – brez visokih energetskih stroškov.

Ob tem pojem klasična nizkoenergijska gradnja pomeni, da se ob gradnji združujejo tradicionalni pristopi z montažnimi elementi. A to je le nekaj osnovnih značilnosti tovrstnih rešitev. V nadaljevanju izveste več o vseh prednostih tega načina gradnje in njegovem principu delovanja. Razlikovali boste tudi kaj je nizkoenergijska hiša in kaj je pasivna gradnja.

Klasična nizkoenergijska gradnja

Kaj je nizkoenergijska hiša in kakšne so njene prednosti?

Planet se sooča se z velikimi klimatskimi spremembami, ki so vedno bolj opazne in skrb zbujajoče. Kot odgovor na ta pojav se pojavljajo odločilne rešitve, ki lahko bistveno prispevajo k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Med njimi pomembno mesto zavzema klasična energijska gradnja, ki je odporna na vremenske neprilike in naravne nesreče.

Obenem tovrstne hiše optimalno razpolagajo z naravnimi viri, saj so dovolj dobro izolirane, da preprečujejo uhajanje toplote skozi stene, tla in strop. Kako to vpliva na bivanje v vašem domu? Odgovor izveste v nadaljevanju.

Kaj je nizkoenergijska hiša

Kaj pomeni nizkoenergijska hiša poraba?

Pojavi se vprašanje, kaj je nizkoenergijska hiša in kakšna je njena poraba. V idealnem primeru je to montažna lesena stavba z ničelno absorpcijo vode, energetsko učinkovitim prezračevalnim sistemom z rekuperacijo toplote, večslojno zasteklitvijo oken in vse bolj zaželenimi sončnimi celicami. Vsi ti elementi pomembno prispevajo k neprekinjeni izolaciji bivalnih in poslovnih prostorov. Dobički in izgube toplote in svetlobe se tako optimizirajo in ne porazgubijo, zato gre za eno najbolj ekonomsko upravičljivih naložb.

Obenem tak način gradnje preprečuje infiltracijo zunanjega zraka in izgubo notranjega zraka. Tako energetsko učinkovita gradnja izkorišča sončno energijo, odpadno toploto gospodinjskih naprav in toploto tal za ogrevanje v zimski sezoni in zmanjšuje ogrevanje v poletni. Za bolj natančno definicijo, pojma nizkoenergijska hiša poraba velja omeniti, da je to raven izolacije, nižje od 30, v primeru pasivne pa nižje celo od 15.

Nizkoenergijska hiša poraba

Konkretneje, klasična nizkoenergijska gradnja pomeni, da se na enoto kondicionirane površine porabi QP ≤ kWh/m2a na leto. Prav tako mora biti ogrevanje stavbe optimalno, saj se med segrevanjem ne sme preseči 25kWh/m2a porabe na leto. Kot tretji dejavnik ustreznosti objekta Evropske direktive o energetski učinkovitosti mora objekt izpolnjevati zahtevo, ki določa, da mora biti vsaj polovica uporabljene energije pridobljena iz obnovljivih virov, ki izvirajo iz njegove okolice. To je stavba, za katero so značilni naravni viri za proizvodnjo elektrike, ki so:

  • aerotermalna energija iz zraka,
  • geotermalna energija iz zemlje,
  • biomasa iz odpadkov, lesa in zemeljskih plinov,
  • deponijski plin iz komunalnih odpadkov,
  • plin iz komunalnih čistilnih naprav in
  • bioplin, ki nastane ob anaerobnem vrenju organskih snovi.

Pojem nizkoenergijska hiša poraba vključuje tudi skrbno načrtovanje in projektiranje, na kar vplivata lokacija stavbe in njena oblika, za kar so potrebni ustrezni materiali. Pri izbiri materialov, projektiranju, postavitvi in vseh ostalih procesih, naj vam pomaga ekipa strokovnjakov, ki se na to področje resnično spozna.

Na podlagi osem desetletij znanja in izkušenj vam lahko podjetje Marles zagotovi, da bo vaš dom energetsko varčen, trajnosten in vam omogočal največjo mero udobnega bivanja. Vas zanima, kako si zagotoviti svojo skoraj nič energijsko domovanje? To izveste v nadaljevanju.

Nizkoenergijska hiša poraba

Klasična nizkoenergijska gradnja – kako do prave?

Do zdaj ste spoznali, kaj je nizkoenergijska hiša, kakšne so njene prednosti in kako vam pomaga pri obvladovanju stroškov energetike. Vendar, kot je različnih življenjskih stilov, želja in potreb, toliko je tudi različnih rešitev na tem področju. Zato je priporočljivo, da dobro pretehtate vse svoje zahteve, finančne in druge okoliščine in se na podlagi tega odločite bodisi za tipsko bodisi za individualno ali drugo rešitev. Tako bodo nadaljnje odločitve, ki jih predstavlja klasična nizkoenergijska gradnja bolj usmerjene in bo realizacija bolje odgovarjala vašemu življenjskemu slogu.

Priporočljivo je, da preden sprejmete dokončno odločitev, se o razpoložljivih možnostih posvetujte tudi s strokovno ekipo, ki vam lahko natančno in zanesljivo svetuje glede vašega konkretnega primera. Običajno gre za ustaljen postopek, ki obsega naslednje stopnje:

  • ideja, kjer se posvetujete z izvajalcem gradbenih del;
  • priprava ustrezne dokumentacije;
  • priprava gradbišča in temeljne plošče;
  • montaža in izvedba obrtniških del.

Pri sledenju tem ciljem je pomembno, da upoštevate tudi nekaj ključnih dejavnikov, kot so izbira lokacije za maksimalno izkoriščanje energije sonca in zaščito pred močnimi vetrovi, se poslužujete visoko kakovostnih izolacijskih materialov in uporabljate sodobne sisteme rekuperacije. Tako boste spoznali pravi pomen, kaj je nizkoenergijska hiša, prispevali k trajnostnemu razvoju in ohranjanju okolja, ter poskrbeli za zdravju prijazno bivalno okolje. Čas je za novi, energetsko varčen dom, čas je za vašo prihodnost.

Kaj je nizkoenergijska hiša

vir: https://www.marles.com/