polaganje parketa

Polaganje parketa in izbira talnih oblog

Polaganje parketa je v zadnjem času ponovno postalo priljubljeno, saj ta talna obloga velja za izredno trpežno in tudi po letih uporabe ohrani svoj videz. Ker se vrste med seboj razlikujejo, je od tega odvisna tudi cena parketa. Obstaja več vrst, v osnovi pa se delijo na klasičen, lamelni, dvoslojni, trislojni, kant in industrijski. Nadalje pa jih delimo tudi glede na vrsto lesa, iz katere je izdelan. Med najpogostejše tako denimo še vedno sodi prav hrastov parket, sledita pa mu jesen, bukev in druge vrste lesa.

Polaganje parketa je zatorej odvisno tako od vrste, za katero se odločimo, zatem pa tudi od njegove obdelave. Pri tem razlikujemo med lakiranim in oljenim parketom. Cena polaganja parketa pa zavisi tudi od načina polaganja, saj lahko posamezne dele med seboj bodisi lepimo bodisi jih sestavljamo na klik. Vsekakor se je pri tem smiselno obrniti na pomoč strokovnjakov, kakršne boste našli tudi pri Parketih Godnjavec.

cena parketa

 

Cena parketa je odvisna od vrste parketa

Cena parketa in polaganje sta odvisna predvsem od vrste in načina polaganja. Parket sicer že vrsto let predstavlja izjemno priljubljeno talno oblogo, ki ne zagotavlja le naravnega videza, pač pa tudi trpežnost in dolgo obstojnost. Prav rado se namreč zgodi, da je ta priljubljena talna obloga tudi po več letih obdrži svoj prvoten videz. V primeru obrabe pa je, za razliko od drugih talnih oblog, možno tudi popravilo parketa, denimo brušenje in ponovno oljenje parketa.

Cena parketa je odvisna predvsem od vrste, ki si jo izberemo: klasični se denimo lepi, na voljo pa je v več različicah lesa. Možno je polaganje na različne načine, in sicer bodisi naravnost, po diagonali, v vzorcu ribje kosti ipd. Polaganje parketa, kakršen je tudi klasični parket, s seboj prinese tudi brušenje in finalno obdelavo z lakom ali oljem. Poleg klasičnega poznamo tudi lamelni parket, ki sodi med cenovno najugodnejšega.

hrastov parket

 

Cena polaganja parketa in smeri polaganja

Cena v največji meri zavisi predvsem od vrste parketa, zlasti pa od smeri njegovega polaganja. Sama cena parketa je dandanes lahko precej ugodna, sploh če govorimo o tako imenovanem lamelnem, ki je za razliko od klasičnega najugodnejši. Slednje še posebej velja za hrastov parket. Ta sodi med trpežne vrste, ki vam bo služila vrsto let, tudi ob obrabi pa bo možno popravilo parketa.

Pri tem nudijo tako kakovostno in ugodno polaganje parketa, nakup in popravilo parketa, ki zajema brušenje in oljenje oziroma lakiranje. Cena parketa je pri tem odvisna od izbrane vrste lesa ter od smeri. Polaganje naravnost bo tako denimo cenejše od polaganja v vzorcu ribje kosti, ki ponovno postaja priljubljeno. Parketi Godnjavec prav tako nudijo ugodno popravilo parketa, ki vam bo po obdelavi služil še dolgo.

 

Hrastov parket kot najugodnejši parket na tržišču

Hrastov parket med vsemi vrstami lesa, ki so na voljo za izdelavo kakovostnega parketa, še vedno sodi v sam vrh. Temu je tako zaradi naravnega izgleda, ki ga nudi vašemu domovanju, kot tudi zaradi topline in obstojnosti ter trpežnosti. Polaganje parketa, še posebej hrastovega, ni zahtevno, zahteva pa nekaj izkušenj. Iz tega razloga je smiselno, da se obrnete po pomoč strokovnjaka, ki bo ga položil po vaših željah.

Najsi bo do polaganje naravnost, po diagonali ali pa v vzorcu ribje kosti: cena parketa bo odvisna od njegove vrste (npr. hrastovega parketa), cena polaganja parketa pa od načina polaganja. Čeprav se je običajno vedno lepilo na podlogo, se zadnje čase vse bolj uveljavlja tudi sestavljanje parketa po načinu na klik, ki je hitro in preprosto.

cena polaganja parketa