kuhinje

Izris kuhinje vam bo pričaral predstavo vaše idealne kuhinje po elementih

Kuhinje so srce vašega doma. Kuhanje, uživanje v hrani, druženje, tudi opravljanje gospodinjskih opravil ali pisanje domačih nalog – vse to se dogaja v kuhinji. Prav zato je pomembno, da se v tem prostoru dobro počutimo. To dosežemo, če imamo kuhinjo urejeno – lepo pospravljeno, domačno in opremljeno s tistim, kar potrebujemo, od pohištva do gospodinjskih aparatov. Naše želje in potrebe po opremi pa se sčasoma spreminjajo.

Če imamo majhne otroke, si želimo praktičnih in nenevarnih elementov. Ko so otroci že izven hiše na samostojni poti, pa nam mogoče zopet bolj ustrezajo moderne kuhinje po elementih in občutljivi, dražji materiali. Zaradi tega se večkrat v življenju lotimo prenove, kar nikakor ni lahka naloga, ampak veliko in razburljivo delo. Poceni kuhinje so mamljive, vendar je veliko bolje, da zase najdemo dobro načrtovano rešitev.

Prenova ali nakup kuhinje po elementih pa je lahko tudi zelo stresno opravilo, če nimamo ustrezne podpore strokovnjakov. Lahko se odločimo, da večino nalog opravimo sami, a izbira pohištva je vsekakor na naši strani. Proces zajema različne faze, od načrtovanja in iskanja idealnega sloga do izbire najboljših omar, talnih oblog in še več. Če je vaš prostor za kuho zastarel in potrebuje drastično preobrazbo ali če se selite v novo stanovanje in imate priložnost za popolnoma novo, vam podajamo nekaj nasvetov in idej.

kuhinje po elementih

 

Če si ne predstavljate pohištva, vam pomaga izris kuhinje

Mnogo ljudi si težko predstavlja, kako bo videti njihova nova kuhinja, zato vam predlagamo, da si omislite izris kuhinje ali jedilnice. Za lažjo predstavo vam v specializiranih salonih pripravijo trodimenzionalne slike, kamor vnesejo vaše podatke in s katerimi si resnično lahko predočite, kako bo izgledal vaš prostor v prihodnje. Ne gre le za lepotno muho, saj je treba pri izrisu kuhinje upoštevati vse zakonitosti arhitekture, kar nam pomaga tudi pri ustrezni razporeditvi elementov in omar.

Pravilno načrtovanje je ključnega pomena, če želite uspešen in praktičen izgled. Kako se torej lotiti načrta oziroma na kaj morate biti pozorni pri načrtovanju?

Ključna je analiza tega, kar trenutno že imate v svoji obstoječi kuhinji in seveda izris kuhinje za boljšo predstavo. Premislite, ali imate štedilnik na plin ali elektriko ali uporabljate mikrovalovno ali navadno pečico. Ali kuhate sami ali večinoma jeste zunaj? Sami pripravljate sveže testenine, jabolčni zavitek, veliko pečete? Vse to so vprašanja, na katera boste najlaže odgovorili tako, da si predstavljate tipični dan ali teden v tem prostoru. Izris kuhinje mora torej upoštevati odgovore na vsa ta vprašanja. Seveda pa je to tudi priložnost, da spremenite tisto, kar v resnici ne deluje.

Pomislite na svoje omarice, ali si morda želite kuhinje z otokom? Ali je treba vključiti dodaten delovni prostor? Ugotovite tudi, kakšen slog pomivalnega korita bi morda želeli, ali pa če želite pomivalni stroj. Dobro je tudi predvideti, koliko aparatov morate vgraditi, saj tudi naprave in stroji potrebujejo prostor, če jih pogosto uporabljate in imate vidne.

izris kuhinje

 

Kuhinje z otokom so praktične in zaželene

Odgovor na potrebo po več delovnega prostora ponujajo kuhinje z otokom. To je dodatna delovna površina, ki je ločena od glavnega delovnega pulta. Primerna je za rezanje sestavin in gnetenje testa, pa tudi umirjeno pripravo hrane, ki postane hkrati tudi priložnost za druženje in klepet. Če uživate v kuhanju in druženju, je kuhinja z otokom idealna za vas.

Včasih so bile skriti delovni prostori, danes pa prostori, v katerih preživimo ogromno časa. Ne samo, da morajo nuditi opremo za pripravo in kuhanje, ki ustreza vsem prebivalcem vašega doma, ampak morajo biti tudi eleganten prostor, v katerem želimo uživati. Ravno kuhinje z otoki so zelo primerne za skupno pripravo hrane z otroki ali za večgeneracijsko kuhanje.

Zelo dragoceno je, če lahko najljubše recepte babica prenese vnukom ali če se pripravi hrane posvetijo bratci in sestrice. Več prostora bo omogočilo, da se toplota in družabnost razširita na več ljudi. Za idealno predstavo o postavitvi in izgledu je najbolje preveriti izris kuhinje.

Pogosto so prostori v kuhinji, jedilnici in bivalnem prostoru brez preprek in zidov, torej odprti. To veča bivalni prostor, hkrati pa se mora oprema in slog ujemati tudi z jedilnico in dnevno sobo.

kuhinje z otokom

 

Poceni kuhinje niso vedno najboljša izbira, lahko pa izberete kuhinje po elementih

Naj vas spomnimo, da izredno poceni kuhinje niso vedno najboljša izbira glede kakovosti in trajnosti. Priznamo, da je nakup nove ali prenovljene lahko znaten finančni zalogaj, zato predlagamo nakup po elementih ali plačilo na obroke, kar lahko raztegnete čez daljše časovno obdobje.

Eden najbolj priznanih proizvajalcev pri nas je Mizarstvo Avbelj. Ponujajo po meri, moderne in klasične kuhinje po elementih ter izris kuhinje. Slog, ki ga izberete, naj bo tisti, v katerem se resnično dobro počutite. Ne skoparite pa na račun kakovosti, saj je to dejansko prostor, ki mora zdržati dolga leta, včasih govorimo tudi o desetletjih. Pri tem pa morate biti prepričani, da kuhate varno in trajnostno.

Vabimo vas, da pregledate ponudbo pri Mizarstvu Avbelj in jih kontaktirate za prilagojeno ponudbo. Z izkušnjami in znanjem, ki jih nabirajo že desetletja, so pomagali že številnim zadovoljnim strankam. Prepustite se njihovim strokovnjakom in si dovolite, da vam pomagajo do sanjske kuhinje.

Ko razmišljate o različnih idejah za oblikovanje in postavitev kuhinje, pomislite na naslednje, da boste dobili jasnejšo sliko:

Kako uporabljate kuhinjo? Postavitev mora biti oblikovana tako, da se popolnoma prilega vašemu življenjskemu slogu.

Je prostor odprtega tipa? Najprej se osredotočite na razporeditev delovnega območja, nato pa tudi na njegovo razmerje z jedilno mizo, če ta obstaja, ali – v odprtem načrtu kuhinja-dnevna-jedilnica – z drugimi conami.

Ne pozabite na delovni trikotnik in ga načrtujte pri izrisu kuhinje. Za načrtovanje prostora za pripravo in kuhanje uporabite koncept oblikovanja delovnega trikotnika. Tri točke so hladilnik, pomivalno korito in kuhalna plošča z namišljenimi črtami med njimi, ki tvorijo obliko trikotnika. Tri točke morajo biti dovolj blizu ena drugi, da bo priprava obroka učinkovita, vendar vsaka delovna postaja ne sme biti omejevalna.

Kaj bo najbolje ustrezalo obliki vaše kuhinje? Pomislite na trikotnik, nastavljen na možne postavitve, ki jih lahko sprejme. Recimo v obliki črke U, v obliki črke L, ukrivljene, odprte, kuhinje z otokom. Bolje kot poceni kuhinje, se splača natančno in preudarno načrtovanje, ki bo garantiralo čudovit končni izdelek.

poceni kuhinje