Ekstenzivna zelena streha

Ekstenzivna zelena streha | Ekstenzivna ozelenitev ravne strehe

Ekstenzivna zelena streha je pri nas na prvem mestu po številu in kvadraturi ozelenjenih streh. Ekstenzivna zazelenitev ima zelo majhno težo, ker je debelina rastnega substrata zelo majhna. Homuljice, rastline ekstenzivne ozelenitve namreč potrebujejo težke pogoje za rast, saj je prav to njihova primerjalna prednost pred polintenzivnimi (trava) in intenzivnimi rastlinami.

Če so pogoji za ozelenitev ravne strehe predobri, sedume pogosto izrinejo konkurenčne rastline. Zato je ekstenzivna zelena streha idealna za investitorje, ki iščejo nizkocenovno vhodno investicijo.

Ozelenitev ravne strehe

Ekstenzivna zelena streha le z minimalnim vzdrževanjem

Takšna streha potrebuje le malo vzdrževanja. V primeru zatravitve površine ali sajenja grmovja oz. dreves, morate računati na to, da boste morali izvajati zalivanje, košnjo, gnojenje in obrezovanje rastlin. Ne gre le za delovne postopke, ki so delovno intenzivni in zamudni, pač pa tudi za dostope in priključke. Predvideti boste morali dovolj prostora, da boste na ekstenzivno zeleno streho prinesli oz. pripeljali kosilnico.

Tam boste potrebovali električni vodovodni priključek. Ne pozabite, da boste s strehe morali odnašati tudi odpadni rastlinski material. Ekstenzivna ozelenitev teh zahtev nima, saj ta ozelenitev ravne strehe terja le enkratno gnojenje in puljenje plevelov, če so vam zaradi estetskih razlogov trn v peti. Zalivanje je v posebnih okoliščinah priporočljivo, vendar načeloma ni obvezno.

Ekstenzivna ozelenitev

Ekstenzivna ozelenitev vam bo pomagala izboljšati udobje bivanja

Ekstenzivna zelena streha izboljšuje življenjsko udobje po eni strani. Na drugi strani pa boste z ozelenitvijo ravne strehe celo prihranili pri obratovalnih stroških vašega doma ali poslovnega prostora. Ko v poletnem času, ki zdaj pri nas (če ni padavin v maju, juniju in septembru) traja že pet mesecev, udarijo vročinski valovi, se zelo hitro segreje toplotna izolacija, vgrajena na strehi ali na stropu najvišje bivalne etaže.

To z drugimi besedami pomeni, da se toplotna izolacija v tem primeru prelevi v radiator, ki prostor pod streho ogreva tudi v nočnem času, kar močno poslabšuje udobje oz. ugodje bivanja.

Rastje namenjeno ozelenitvi pa se ne bo pregrelo, saj bi to pomenilo, da bi odmrlo. Ekstenzivna ozelenitev se je namreč v evoluciji naučila hlajenja, ker je pritlikava in njeni majhni listi ne morejo hladiti rastline s senco. Ker gre za trajnice, lahko sedumi pozimi tudi zamrznejo in preživijo dolgo časa.

Zelena streha - ekstenzivna ozelenitev

Situacija glede tega je zelo podobna, kot je pri subpolarnem rastju tundri. V poletnem času se torej ta ozelenitev ravne strehe hladi in posledično hladi tudi streho ter posredno prostor zgornje etaže. Toplotna izolacija je tako zaščitena pred udarom sonca.

Znanstvene študije so že davno dokazale, da je uporaba klimatske naprave v zgornjem delu objekta pod ekstenzivno zeleno streho občutno manjša , kot bi bila, če je ne bi bilo. Ekstenzivna ozelenitev je tako svojevrstno darilo narave človeškemu gradbeništvu, saj si pametni investitorji z vgradnjo te estetsko visoko vrednotene žive gradbene konstrukcije naredijo levjo uslugo. Ne le zaradi lepega videza, pač pa tudi zaradi konkretnih materialnih oz. energetskih koristi.

Ekstenzivna ozelenitev je namreč še posebej priporočljiva v boju investitorjev proti energetski krizi, saj gre za trajnostni in zeleni pristop, ki pomaga varčevati z energijo, ki je v današnjem času vse bolj dragocena oz. draga.

Ekstenzivna zelena streha

Ozelenitev ravne strehe je estetsko privlačna

Strešna ozelenitev ima torej visoko estetsko vrednost. Gre za rastline trajnice, ki so biološko klasificirane kot rože, ki pa imajo odpornost najbolj trdovratnih plevelov, zato so kot ustvarjene za strešne površine. Njihova podoba in tudi višina se menja v letnih časih.

Pozimi so v pustih barvah stisnjene k tlom, kar je še posebej opazno po prvih zimskih vetrovih in po tem, ko na njih zapade sneg. Spomladi se njihove barve spremenijo v žive in ostre. Tedaj se hitro dvignejo, ko zaživijo v novi sezoni. Proti poletju zacvetijo in tedaj so najvišje, zato jih je veselje pogledati, ko zaplapolajo v vetru. Jeseni se barvni toni umirijo in rastje se počasi pripravlja na zimo, ko se cikel ponovi.

Ko boste gledali tako ozelenjeno streho, vam zagotovo ne bo nikoli dolgčas. Rastline so živa bitja, ki se v času spreminjajo in so venomer drugačne v barvah in višini. Pomembno pa je tudi to, da s strešno ozelenitvijo naravi vrnete zelenje, ki ste ji ga odvzeli, da ste lahko postavili objekt.

V rastju najdejo zavetje tudi žuželke in celo ptice, tako da so zelene strehe popolnoma usklajene z doktrino trajnostnega razvoja, ki je ključna za to, da bo narava ostala v vsej svoji lepoti na razpolago tudi našim zanamcem.

Ekstenzivna ozelenitev ravne strehe