kreta znamenitosti knosos

Kreta: znamenitosti in geografska lega

Kreta znamenitosti, naravne lepote in kultura. Vse to so le nekateri izmed razlogov, zakaj obiskati peti največji in obenem največji grški otok v Sredozemlju. Nahaja se 318 kilometrov od južno od atenskega pristanišča Piraeus (Pireje) in je obkrožen z več kot 1000 kilometri obale. Ta otok pa še zdaleč ni znan samo po lepih plažah, temveč je tudi pokrajinsko zelo razgiban, saj v sebi združuje zlate peščene plaže, globoke kamnite soteske in visoka gorska pobočja. Vse to je Kreta Grčija.

Prav tako se tu čuti tudi vpliv Male Azije še iz časov turške nadvlade. Vse to dela ta otok razgiban in kulturno raznolik, po čemer se razlikuje od preostalih grških otokov. Njegova posebnost se obenem čuti tudi v lokalnem gospodarstvu, ki je prav tako razgibano, zaradi izjemno plodnih tal in toplega, sončnega podnebja pa zasnovano na kmetijstvu. Čeprav kmetijstvo definitivno prispeva svoje k uspehu tega otoka, pa je turizem tisti, ki stopa v ospredje na Kreti. Znamenitosti, kamor sodijo tudi arheološka najdišča, plaže in stoletja stara pristaniška mesta namreč privabljajo obiskovalce s celega sveta.

kreta grčija

Kreta, Grčija in svet v malem

Kreta, Grčija in njena okolica so vsekakor znani po lepih peščenih plažah in sredozemskem kulturnem utripu. Še zdaleč pa to ni vse, kar imajo za ponuditi. Prav ti kraji v Sredozemlju med drugim veljajo za zibelko civilizacije, filozofije in prenekatere znanosti, na kar nakazujejo tudi mnoge arheološke najdbe, po katerih je znana Kreta. Zanimivosti pa niso le kulturne, temveč tudi naravne. Mednje sodi denimo Samarijska soteska. Gre za narodni park Samaria, 18-kilometrsko sotesko, uvrščeno tudi na seznam Unescove svetovne dediščine, ki se spušča v Libijsko morje.

Soteska je obdana z visokimi kamnitimi stenami, sama pot pa je zanimiva za vse obiskovalce, predvsem pa za športne navdušence. Sprehod običajno traja od štiri do šest ur, pot pa je običajno odprta od maja do sredine oktobra. Poleg hribovite pokrajine pa je otok seveda znan tudi po svojih prelepih peščenih plažah, ki jih ne manjka. Med eno izmed najlepših se tako denimo uvršča plaža Palm, ki je znana po svojih visokih palmah in zlatem pesku. Idealna je tako za poležavanje, kot tudi za vodne športe.

 

Kreta: zanimivosti in arheološke najdbe

Kreta znamenitosti in grška antična mesta so vsekakor pojmi, ki sodijo skupaj. Na tem otoku se namreč nahaja kar nekaj arheoloških zanimivosti, ki sem letno privabijo na tisoče obiskovalcev s celotnega sveta. Med najpomembnejše starogrške zgradbe, ki so se ohranile do danes, denimo sodi palač Knosos, ki se nahaja v bližini Herakliona. Gre za spomeniški stanovanjski kompleks, ki je nekoč služil borbam z biki, opuščen pa naj bi bil leta 1450 pr. n. št. Danes velja za eno izmed najpomembnejših zanimivosti na Kreti.

Znamenitosti, ki si jih velja ogledati, pa so tudi manjša in večja mesteca, denimo Heraklion, Chania, Rethymnon in Ayios Nikolaos. Glavno mesto otoka je Heraklion, ki je tudi izhodišče za obisk Knossosa. Je eno izmed najlepših obalnih mest na Kreti, kaj si tam ogledati, pa res ni težko vprašanje. Že sprehod po mestu namreč zadostuje, da se naužijemo njegovega kulturnega utripa. Prav tako je mesto znano tudi kot priljubljeno pristanišče, s tem pa izhodišče za mnoge križarke, ki potujejo po Sredozemlju.

 

Kreta, kaj si ogledati v poletnem času?

Poleg arheoloških najdb in naravnih danosti obstaja veliko drugih zanimivosti, ki jih nudijo Kreta All inclusive paketi na počitnice.si pa vam omogočajo njihovo brezskrbno raziskovanje. Čeprav je otok znan po svoji izjemni kulturni dediščini, pa včasih, da začutimo njegov utrip, zadostuje že en sam sprehod po mestu, ogled številnih čudovitih plaž ali pa vožnja po krajevnih cestah.

Med mesta, ki si jih je vredno ogledati, poleg Herakliona sodi tudi Chania s pogledom na Egejsko morje. Gre za lep kraj, primeren za raziskovanje peš, saj ga krasijo številne ozke romantične ulice pastelnih barv. Kraj je znan kot ribiško mestece z Agoro, obenem pa predstavlja dobro izhodišče za obisk sosednjih plaž, denimo Elafonissi, Balos in Samarijske soteske, ki so še posebej priljubljene v poletnem času.

kreta all inclusive

Kreta: all inclusive paketi za brezskrben oddih

Slikovite ulice in čudovite plaže so le nekatere izmed stvari, po katerih slovi Kreta. Kaj si ogledati, tu res ni težko vprašanje. Če k temu dodamo še izjemna prenočišča in hrano, pa najbrž ni bolj popolnega kraja, kot je Kreta All inclusive paketi, ki jih najdete pri počitnice.si, zagotavljajo brezskrben oddih na tem razgibanem otoku. Odlikujejo se po vrhunski nastanitvi, odlični hotelski ponudbi in možnostih za samostojno raziskovanje otoka. Tako boste lahko bodisi uživali v svoji nastavitvi ali pa si ogledovali mesta in raziskovali njihovo kulturno dediščino in naravne danosti. Otok prav tako nudi obilo možnosti za vodne športe in ostale aktivnosti, ki niso nujno vezane na poletni čas.