beli čaj

Beli čaj – čaj nežnega okusa in barve

Beli čaj, priprava katerega je pravzaprav enaka, kot priprava zelenih čajev, je najnežnejša različica pravega čaja. Ima manj trpek okus od zelenega in manj kofeina oziroma teina od vseh ostalih različic pravih čajev, še posebej črnega. Kljub temu gre za čaj, ki se ponaša z ogromno antioksidanti, celo več kot zeleni čaj.

beli čaj priprava

 

Beli čaj učinki – prekašajo celo zeleni čaj

Zeleni čaj je izredno zdrav čaj, ki se ponaša z ogromno antioksidanti in drugimi lastnostmi, zaradi katerih ima redno pitje le-tega izredno dobre posledice za vaše zdravje. Deluje protivnetno in antibakterijsko, nekatere raziskave kažejo, da celo preprečuje razvoj raka, pomaga pri očesnih boleznih, zdravju zob in še marsikje.

Ko govorimo o belem čaju, učinki – na drugi strani – še prekašajo zelenega. Beli čaj (priprava mora biti za to pravilna) je namreč še bolj poln antioksidantov in tako še bolj učinkovito razstruplja telo. Pitje lahko prinaša učinke, kot so: pomlajevanje kože in zmanjševanje posledic staranja, zmanjševanje telesne teže, antibakterijsko delovanje, tu pa se beli čaj – učinki, ki jih redno pitje prinaša; še ne končajo. Deluje, na primer, tudi proti rakasto in pomaga pri diabetesu.

Kot lahko opazite, ima pitje belega čaja učinke, ki zagotovo niso zanemarljivi, poleg tega pa je še zelo okusen. Ker ima manj kofeina oziroma teina od zelenega, kaj šele od črnega čaja, je primernejši za pitje tudi za tiste, ki imajo sicer težave z nespečnostjo.

beli čaj učinki

 

Beli čaj kofein – vsebuje ga manj, saj se izgubi med sušenjem

Beli čaj, prav tako kot drugi pravi čaji, »raste« na grmu čajevca, vendar je njegova pridelava nekoliko drugačna. Prve čajne lističe s čajevca oberejo zgodaj spomladi in jih posušijo na soncu. Tako se izognejo kakršni koli obdelavi.

Ker se skozi sušenje izgubi klorofil, ima beli čaj srebrnkasto barvo. Prav zaradi tega ima kofeina zelo malo. Okus je nežnejši od ostalih pravih čajev, barva tekočine pa nekoliko svetlejša.

Če je obdelava drugačna, kot pri drugih vrstah pravega čaja, pa je beli čaj – priprava le-tega; pravzaprav enaka, kot pri zelenem čaju.

 

Beli čaj priprava – enaka je pripravi zelenega čaja

Ko govorimo o belem čaju, priprava poteka enako, kot pri zelenem. Lističe tako prelijemo z vročo, a ne vrelo vodo. Najbolje je, da ima ta okrog 80°C. V vodi ga pustimo 2-3 minute.

Tako kot pri zelenem, pri belem čaju priprava ne zahteva mleka, ki je, denimo, običajen pri črnem čaju. Tako belemu čaju dodamo mleko le izjemoma.

beli čaj kofein