Prosim vpiši svoje osebne podatke:

Ste pozabili geslo ?

Življenje v študentskem domu

Bivanje v študentskem domu ali pri zasebniku je v splošnem podobno bivanju doma, ...

Življenje v študentskem domu

... razlika pa se le pojavi, saj tu ne bo namesto vas čistila, pospravljala in kuhala vaša mama, pač pa ste tu sami zase, kar poudarja študent Klemen.
Prednost študentskega doma vidi v tem, da tam nisi nikoli sam, spoznaš veliko ljudi iz različnih koncev Slovenije. Tudi cena bivanja je ugodna; pestrost takšnega načina bivanja; predvsem pa si razviješ občutek za toleranco. Med negativne točke bi lahko prištel prilagajanje za tiste, ki tega niso bili prej vajeni; sobe si ne moreš opremiti po lastnih željah, nimaš praktično nobene zasebnosti; nemiri, ko bi sam rad imel mir, vse, kar si prej doma imel, doda Klemen. »Vendar te zadeve vzameš v zakup. Meni je to toliko bolj pomembno, ker je moj brat 10 let starejši od mene in nisva nikoli imela tistega pravega odnosa, tu pa imam kolega, s katerim sva si praktično kot brata. Če mi kaj nagaja računalnik, mi kolega popravi zadevo, jaz pa mu pomagam na način, da mu posodim svoje zapiske, vzajemnost pač.«

Dogajanje v študentu je vedno pestro, kot priča tudi naslednja zgodba. Približno dvakrat na leto pride na ogled sanitarna inšpekcija (interna  kontrola čistoče), zato so študentje vsaj takrat prisiljeni v temeljito, vsestransko, čistilno akcijo. Istočasno pa se vedno pojavljajo študentje, ki so v domu »na črno«, kar pomeni, da so najverjetneje kupili odločbo od nekoga ali pa pač živijo pri fantu/punci. Ena od kolegic je nekoč prespala pri kolegu v študentskem domu (ta je kupil odločbo), zvečer sta šla na študentski žur v mesto in zaradi prekomernega pitja alkohola ni bila sposobna priti domov. Sredi noči ji je postalo slabo, kar naenkrat je pobruhala vse okoli sebe, potem pa zaspala. Zjutraj se je kolega zbudil prvi in veselo zakorakal v lužo bruhanja. Ravno med čiščenjem te luže je na vrata potrkala sanitarna inšpekcija. Lahko si predstavljate to nerodno situacijo. Zadeva ni bila prav nič prijetna, saj prodaja odločbe pripelje do kazni za osebo, ki jo je prodala, tako ta nima nikoli več pravice do bivanja v študentskem domu, poleg tega pa je moral še očistiti sobo. Sobivanje pa je lahko tudi zelo prijetno: če živite v stanovanju pri zasebniku in se vam ne ljubi vsak dan hoditi na kosilo ven, se lahko s sostanovalcem dogovorita, da skupaj pripravita kosilo ali pa se izmenjujeta po dnevih, kot to počneta Tina in Ksenija. Ksenija v smehu pove, da se je po Tinini zaslugi naučila kuhati, saj do takrat sploh nikoli ni imela veselja do kuhe, niti ji nikoli ni bilo potrebno skrbeti za to. Sedaj pa ne mine nedelja, da ne bi onidve skupaj gledali kuharske oddaje Jamie Oliver.  Podobno sta sklenili dogovor, ker recimo Ksenija ne mara odnašanja smeti, da to dela Tina, Ksenija pa je prevzela nalogo pometanja za svojo stalno nalogo.

Zanimivo izkušnjo ima tudi brucka Maja, ki vsakodnevnim zabavam ni tako zelo naklonjena, pa so jo krstili (oblečeno so jo vrgli pod tuš) kar štirikrat v enem mesecu. Kmalu ji je seveda presedlo, vendar je po nekaj burnih in težkih besedah dosegla svoj mir. Seveda se tu in tam zgodi, da se v sobi srečata dve popolnoma nasprotni si osebi. Tako nam je študentka Miruna povedala zgodbo o tem, kako je prišla v Ljubljano študirat in ne žurat, za cimro pa je imela osebo, ki se je očitno prišla samo zabavat, saj je cele dopoldneve praktično prespala, noči pa žurirala. Bližali so se izpiti, kolegica pa je bila vse bolj nervozna, ker se ni mogla učiti doma, saj se uči na glas, kar bi zbudilo cimro, ki pa ji tako in tako ni bilo mar za izpite. Ko cimra ni naredila prvih treh izpitov, kolegica pa, se je cimra nekoliko zresnila in pristopila do kolegice. Takrat se je zadeva praktično spremenila za sto odstotkov, saj je kolegica končno lahko normalno zaživela v domu in se učila na glas, cimra pa se je tega navadila, saj se je sama učila s slušalkami na ušesih. Od takrat dalje sta nerazdružljivi, saj sta obe spoznali, da morata skleniti kompromis in se prilagoditi druga drugi.

Podobno se je dogajalo tudi Anji, ki je iz zgoraj omenjene težave zaprosila za enoposteljno sobo in jo tudi dobila, sedaj pa ji je dolgčas in bi šla rada nazaj, a se boji, da bo dobila v sobo osebo, ki bo vseskozi vabila različne ljudi, ki bodo ponoči razgrajali ... in znašla se je v začaranem krogu. Zaradi takih in podobnih primerov bi bilo pri dodeljevanju sostanovalcev smotrno upoštevati tudi želje študentov, kakšne cimre si želijo in kakšen je njihov karakter. To je sicer nekoliko zapleten sistem, vendar morda ni tako slab.

Zanimiva izkušnja so zagotovo tudi skupna stranišča, tuši in umivalniki, ki si jih deli približno dvajset študentov. »Velikokrat se je že zgodilo, da je vse zasedeno, vendar nam to nikoli ne predstavlja problema, saj je ta del stavbe postal nekakšni skupni prostor, kjer se srečamo, klepetamo, kjer ni prav nič nenavadno, če se kdo pojavi nag, pomembno je le, da steče pogovor,« pravi Eva. In se zasmeji. »Takrat namreč niti pomisliš ne, da si nag oziroma da je naga oseba zraven tebe, s katero klepetaš.  Še bolj pa je zanimivo, ko srečaš parček, ki ...« Eva v rahli zadregi skuša povedati, kako se je počutila, ko je prvič stopila v kopalnico in zalotila parček pod tušem ... no, čez nekaj časa se je ta isti parček preselil v dom, ki je namenjen študentskim družinam. Študentski dom je očitno zanimivo področje za ustvarjanje družine in svojih potomcev, tudi Evina najboljša prijateljica Maja je tako v študentskem domu spoznala svojega moža.

Slabost življenja v domu je tudi, da nimaš vseh svojih stvari, ker so doma in če kaj pozabiš, si brez te stvari cel teden. Prav tako si moraš prinesti oblačila, obutev za cel teden v naprej, ob koncu tedna pa odnesti umazano perilo domov, da se opere. Morda ne bi bil slab predlog, če bi uvedli izposojevalnico sesalcev, sušilnikov za lase, likalnikov… Andrej je prišel na podjetno idejo in odprl nekakšno izposojevalnico aparatov v svoji sobi. Tako posoja sušilec za lase, sobno anteno in podobno ... po simbolni ceni.

»Večina študentov se v življenje v domu vživi in jim ni žal, da so se odločili za takšno vrsto bivanja,« pravijo študentke Jana, Tadeja in Jasmina. »Nekateri študentje čutimo veliko pripadnost do svojega doma in imamo celo svojo himno, vsaj v našem domu je tako ... Pri nas imamo vsako leto, tik preden se začne poletno izpitno obdobje, piknik pred študentom, kjer fantje pečejo na žaru, punce pa pripravljamo pijačo.«

»Ta povezanost je veliko večja v domovih neapartmajskega tipa, kjer se zaradi skupnih prostorov res vsi še bolj poznajo in se več družijo,« pravi študent Klemen. Tudi bivši stanovalci doma se radi vračajo na obisk in priznavajo, kako pogrešajo čas, ko so še živeli v takšni skupnosti, saj bo to zanje eno od najlepših obdobij njihovega življenja.

Tina Kozič
Avtor: Tina Kozič

Komentiraj članek

Za komentiranje člankov, moraš biti prjavljen! Prijava

Komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Oceni članek

Oceni članek:
povprečna ocena: 4.5 | Na podlagi 2 ocenSe vam zdi članek koristen:

    


OGLAS
Pošljite mi
TISKANE IZVODE
revije e-neo
Izpolnite naročilnico
OBJAVI
svoj članek, video
ali fotografijo na e-neo
Oddaj članek