Prosim vpiši svoje osebne podatke:

Ste pozabili geslo ?

Zamenjava doma

Ste si kdaj zaželeli doživeti čisto drugačne počitnice? Živeti v tuji hiši in spoznavati nove ljudi?

Zamenjava doma

Preživljati svoje počitnice neturistično, zunaj dragih hotelov in turističnih središč, ampak preprosto med lokalnimi ljudmi?
Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno in ste hkrati tudi dovolj avanturistični ter do neke mere zaupljivi, je za vas morda dobra možnost zamenjava domov ali home exchange.

Če ste gledali film Počitnice ali brali knjigo Hiša na Tari, potem veste, o čem govorim. V filmu Počitnice sta si dve razočarani dekleti, ena iz ZDA in ena iz Velike Britanije, zamenjali svoja domova za nekaj časa. Tam sta spoznali veliko ljudi in se po filmsko tudi zaljubili. V knjigi Hiša na Tari pa se je zamenjava domov zgodila bolj mimogrede, nenačrtovano, zaradi okoliščin, vendar se je obema junakinjama, ki sta domova zamenjali, življenje za vedno spremenilo.

Zamenjava domov je tako pravzaprav oblika dopustovanja, ko se za nekaj časa odpravite na katerikoli konec sveta v dom nekoga drugega, temu človeku ali njegovi družini pa v zameno zaupate svoj dom. Takšne počitnice so vsekakor drugačne in nenavadne, pa tudi zanimive in nepozabne. Če pobrskate po spletu in v iskalnik napišete home exchange, se vam bo odprlo kar nekaj, predvsem tujih, spletnih strani, ki vam ponujajo tovrstne počitnice. Po prijavi lahko najdete posameznike z vsega sveta, ki si kot vi želijo drugačnih počitnic in se odločajo za zamenjavo domov. Tako lahko na primer en mesec preživite v Londonu, Miamiju ali celo na Maldivih. Vas mika?

 

Prednosti zamenjave domov

Prednosti takega dopustovanja so velike. Ne samo, da so takšne počitnice zanimive, drugačne in nepozabne, ampak lahko za majhen denar dopust preživite nekje na drugem koncu sveta. Ni vam treba plačevati dragih hotelov, kuhate si lahko doma, živila in pijačo pa kupujete v lokalni trgovini. Pogosto je v dogovor vštet tudi avtomobil, tako lahko prihranite pri izposoji vozila ali pri lokalnem javnem prometu. Zamenjava domov je prav tako brezplačna, plačljivo pa je zavarovanje namestitve. Plačuje se tudi članarina na omenjenih spletnih straneh in prav ta je največkrat največji strošek tovrstnih počitnic, poleg prevoza.

Takšne počitnice vam omogočajo, da imate za svoje dopustovanje več prostora in svobode. Na voljo vam bo vse domače udobje, s televizijo, radiem in pogosto tudi DVD- ali DvX predvajalnikom, morda celo računalnikom. Pravzaprav vam bo na voljo vse, kar bodo doma imeli vaši partnerji v izmenjavi domov. Po drugi strani boste tudi kulturo obiskanega kraja spoznavali skozi oči lokalnih prebivalcev, pogosto se bo zgodilo, da boste spoznali sorodnike in prijatelje družine, ki bo z vami zamenjala dom, in se tako počutili bolj domače. Seveda pa takšne počitnice temeljijo na vzajemnem zaupanju, saj ob tem, ko se vselite v dom tujcev, dovolite tudi, da se oni vselijo v vaš dom. Prav zato je dobro, da se s svojimi partnerji v izmenjavi domov spoznate že prej prek pisem, interneta in telefona. Obenem se morate zavedati, da imajo, tako kot imate vi zadržke ob tem, da bo nekdo živel v vašem domu, tudi drugi ljudje zadržke, da boste vi bivali v njihovem domu.  

 

V Sloveniji še ni velikega zanimanja

Ko smo brskali po spletnih straneh, ki ponujajo izmenjavo domov, smo videli, da so na voljo res destinacije z vsega sveta. Prek izmenjave domov lahko tako za nekaj časa zaživite na kateremkoli svetovnem kontinentu in v katerikoli svetovni državi. Ni pa zanemarljivo dejstvo, da je prav slovenskih ponudnikov bolj malo. Slovenci se za tovrstno počitnikovanje očitno ne zanimajo preveč ali pa nimajo dovolj poguma ali zaupanja v sočloveka. Največ Slovencev, ki ponujajo izmenjavo s svojim domom, prihaja iz Ljubljane, sicer pa jih lahko najdemo tudi na drugih koncih Slovenije. Kljub temu je ponudb samo toliko, da jih lahko preštejemo na prste dveh rok. Zakaj je temu tako? Najbrž smo Slovenci manj odprti in premalo zaupljivi, da bi svoj dom lahko zaupali neznancem.

Ko smo pokukali še na nekaj forumov, smo videli, da se njihovi člani sicer pogovarjajo o tovrstnih počitnicah, vendar jim izmenjava domov ni tako blizu prav zato, ker bi svoj dom morali zaupati neznancu. Mnogi bi z veseljem odšli v dom nekoga drugega in okusili čar izmenjave domov, vendar v zameno ne bi ponudili svojega doma, to pa je pri počitnicah izmenjava domov nemogoče. Morda se bomo morali začeti zavedati, da je za to, da nekaj dobimo, treba tudi kaj ponuditi, in če pričakujemo od drugih, da nam bodo zaupali svoje domovanje, moramo biti pripravljeni tudi mi zaupati svojega. Samo tako lahko namreč zares okusimo čar izmenjave domov in doživimo nekaj novega, nepozabnega in čudovitega.

 

PREBERITE TUDI:

ŽELITE UŽIVATI NA FASCINANTNIH PRVOMAJSKIH POČITNICAH?: http://www.e-neo.si/si/atraktivno/arhiv/zelite-uzivati-na-fascinantnih-prvomajskih-pocitnicah/

RAJ MALDIVOV IN BOGASTVO DUBAJA: http://www.e-neo.si/si/mednarodno/arhiv/raj-maldivov-in-bogastvo-dubaja/

ODDAM SVOJ KAVČ: http://www.e-neo.si/si/atraktivno/oddam-svoj-kavc/

 

Maja Horvat
Avtor: Maja Horvat

Komentiraj članek

Za komentiranje člankov, moraš biti prjavljen! Prijava

Komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Oceni članek

Oceni članek:
povprečna ocena: 5.0 | Na podlagi 1 oceneSe vam zdi članek koristen:

    


OGLAS
Pošljite mi
TISKANE IZVODE
revije e-neo
Izpolnite naročilnico
OBJAVI
svoj članek, video
ali fotografijo na e-neo
Oddaj članek